Yogastudio Bornem Logo

yogastudio bornem

Iyengar Yoga

BKS IYENGAR

Iyengar yoga is genoemd naar zijn grondlegger: B.K.S. Iyengar (1918-2014, India)

B.K.S. Iyengar wordt beschouwd als een van de belangrijkste yogaleraren in de wereld. Hij beoefende yoga gedurende bijna zijn gehele leven. Het hielp hem op zijn 16e een geschiedenis van malaria, tbc en tyfus te overwinnen. Iyengar heeft veel boeken geschreven over de beoefening en filosofie van yoga, waaronder Light on Yoga, Light on Pranayama en Light on the Yoga Sutras of Patanjali. Er zijn Iyengar-yogascholen in 72 landen over de hele wereld. Naar schatting een miljoen mensen beoefenen Iyengar-yoga. In 2004 stond Iyengar in de Time lijst van 100 belangrijkste mensen ter wereld.

De methode onderscheidt zich door haar zoektocht naar precisie in de yogahoudingen, waardoor je dieperliggende lagen bereikt en energie maximaal laat stromen. Het fascia netwerk wordt gevoed en gehydrateerd. Iyengar yoga werkt op het hormoonstelsel, het zenuwstelsel, de ademhaling en werkt op het fysieke, fysiologische, mentale en emotionele lichaam.

Door het gebruik van ‘props’, hulpmiddelen zoals blokken, bolsters,... is Iyengar yoga voor iedereen toegankelijk en laat toe om op een verantwoorde manier en met aandacht (mindfulness) yoga te beoefenen ongeacht leeftijd, gezondheid, souplesse,….

Iyengar yoga heeft het vermogen het totale lichaam en de geest diepgaand te beïnvloeden.

Iyengar yoga leraren worden aan strenge kwaliteitseisen onderworpen. Je mag jezelf pas “Iyengar yoga docent(e)” noemen en het logo gebruiken na een intensieve opleiding van minimum drie jaar met grondige en blijvende studie van asana’s, pranayama, filosofie en anatomie. Door deze grondigheid staat Iyengar yoga bekend voor haar verregaande therapeutische waarden.

Patanjali

Wie vertrouwd is met Iyengar yoga, zal ook de “invocatie aan Patanjali” kennen of de mantra die gezongen wordt bij aanvang van elke les N2.

“Yogena cittasya padena vacam
malam sarirasya ca vaidyakena
yopakarottam pravaram muninam
patanjalim pranajaliranato’smi

abahu purusakaram
sankha cakrasi dharinam
sahasra sirasam svetam
pranamami patanjalim

— invocatie aan Patanjali

Hij die ons yoga gaf voor helderheid van geest,
en (Sanskriet) grammatica voor helderheid en zuiverheid van spraak,
en geneeskunde (ayurveda) voor de perfectie van het lichaam,
groeten wij, de meest nobele van wijzen, Patanjali vanuit ons hart.

Hij die een incarnatie van Adisesa is,
wiens bovenlichaam een menselijke vorm heeft,
wiens armen een zeeschelp,
een (energie) schijf en een zwaard vasthouden,
die gekroond is met een duizendhoofdige cobra,
groeten wij Patanjali nederig.

Patanjali wordt gezien als de grondlegger van de yoga-sutra’s of een tekst bestaande uit 196 aforismen die het doel en de weg van yoga uitlegt. Over Patanjali als historische figuur is er heel wat onwetendheid. Hij wordt wel bezongen in een mooi mythologisch verhaal.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief !